Complimentjes geven, niet straffen…

Een aantal basisscholen zijn begonnen met een methode die het belang van complimentjes onderstreept en de nadruk op straffen wil verminderen.

Het is een nieuwe methode, overgekomen uit Amerika. De bedoeling is dat je een leerling eerst vier complimenten geeft en daarna pas straf – als dat nog nodig is.

“Het idee dat complimenten beter werken dan straffen, dat is niet nieuw, maar wel dat het met een systematische en planmatige wijze aangepakt op de hele school en bij de kinderen thuis”, zegt hoofddocente drs. Erica de Bruïne van Windesheim.

“Het is nu zo dat leraren vaak 80% van hun tijd besteden aan 5% van de leerlingen in een klas die door hun gedragsproblemen voor overlast zorgen. En dat moet hierdoor veranderen.” Wat gedragsproblemen zijn, buiten kinderen met bijvoorbeeld ADHD, kan per leerkracht verschillen. “Hoe je omgaat met het gedrag van leerlingen, daar moet je als team dan afspraken over maken”. Om leerkrachten bewust te maken van hun eigen gedrag is er als stelregel dat elke leerling elke dag eerst 4 complimenten krijgt en pas daarna (indien nodig) een bestraffing.

Geplaatst door

Remedial Teacher met een passie voor ontdekken van de unieke kracht in een kind.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s